Zaczniesz jeść to znikną wszystkie: Racuszki drożdżowe z jabłkami.

Niezawodny przepis na chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuszki z dodatkiem soczystych jabłek.

Składniki:

( porcja na ok. 35 placuszków)

  1. 500 g pszennej mąki (najlepiej tortowej)
  2. 1,5 szklanki ciepłego mleka
  3. 1 jajko
  4. 2 łyżki cukru
  5. 2 jabłka
  6. szczypta soli

Przygotowanie:

Do wyrobienia ciasta będziemy potrzebować większej miski. Wsypujemy do niej mąkę, a w środku robimy dziurkę, do której wkruszmy drożdże oraz wsypujemy cukier. Następnie wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, przykrywamy i pozostawiamy na piętnaście minut w jakimś ciepłym miejscu.

Po tym czasie do miski możemy dodać pozostałe składniki, czyli jajko, pozostałe mleko i sól. Wszystko mieszamy – ręcznie lub za pomocą miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy w końcu jabłka pokrojone w kostkę (zamiast tego równie dobrze można kłaść je podczas smażenia).

Wyrobione ciasto po raz kolejny odstawić musimy do wyrośnięcia tym razem na jakąś godzinę. Przygotowujemy patelnię z rozgrzanym olejem. Nasze placki nakładamy łyżką. Jeśli chcemy, by ciasto dobrze odstawało łyżkę dobrze jest zanurzyć w wodzie lub gorącym oleju.

Każdy placek smażymy z każdej strony na małym bądź średnim ogniu. Gotowe zaś układamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!