Potrzebujesz 30 minut, by móc delektować się pysznymi łakociami. W dodatku bez użycia piekarnika. Wystarczy tylko patelnia. Przepis na piernikowe smakołyki.

Koniec świąt nie równa się końcowi pysznych pierniczków z dodatkiem miodu, które możesz jeść cały rok! Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i do wypróbowania go.

Potrzebne składniki:

  • mąka pszenna (220 gramów),
  • miód (100 g),
  • mleko (150 g),
  • śmietana 18% (200 g),
  • masło (130 g),
  • jajka (2 sztuki),
  • szczypta soli,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

W naczyniu umieść dwie sztuki jajek, miód, masło oraz odrobinę soli, na końcu dodaj sodę oczyszczoną. Postaw na gazie lub włóż do kąpieli wodnej i mieszaj, aż do połączenia się składników.  Gdy masa zacznie się pienić, dodaj do niej część mąki pszennej, a po wymieszaniu zdejmij z kuchenki i ostudź.

Kiedy ciasto lekko ostygnie, wmieszaj w nie pozostałą mąkę i zagnieć. Przygotuj deskę, na której pokroisz to ciasto na 8 kawałków.  Rozwałkuj wszystkie części ciasta, możesz na bieżąco rozgniatać, a następnie po kolei smażyć na rozgrzanej patelni, do dwóch minut na każdą stronę.

Przygotowanie kremu do ciasta: Gotowane, słodzone mleko skondensowane połącz ze śmietaną 18%-20%. Smaruj na przemian na gotowych plackach, na samym wierzchu umieść krem. Gotowe! Jeżeli chciałbyś dodatkowo urozmaicić piernika, możesz polać go swoją ulubioną polewą.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!