Lubisz śledziki: Musisz spróbować tych przepisów. Czwarty jest najlepszy.

Na stołach śledzie królują w różnym wydaniu. W śmietanie, w sosie muszardzowym, w oleju a może sałatka? Jakie lubicie najbardziej? Jeśli szukacie pomysłu to polecam moje zestawienie, w galerii 22 przepisy do wyboru 🙂 Tekst i zdjęcia pochodzą z: https://dompelenpomyslow.pl/

Śledzie w sosie salsa

Składniki

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 1 średnia papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Octim
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ok 250 ml wody
  • sól
  • cukier
  • majeranek

Śledzie z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 10 płatów śledziowych solonych
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju (razem z zalewą)
  • 1 cebula
  • majeranek ok 1 łyżeczki
  • olej rzepakowy

Śledzie w śmietanie

Składniki

  • 10 filetów śledziowych solonych
  • 1 mała cebula
  • 3 średnie kiszone ogórki
  • 2 średnie jabłka
  • 2 duże kubki śmietany 18 lub 12 % (800g)
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku

Śledzie w oleju z majerankiem oraz czosnkiem

Składniki

  • 7 płatów śledziowych solonych
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • olej rzepakowy

Śledzie w sosie tatarskim

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych solonych
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek
  • 10 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym

Składniki

  • 700 g filetów śledziowych solonych
  • 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 garście suszonej żurawiny, u mnie Helio
  • świeżo zmielony czarny pieprz

 Śledzie w pomidorach z pieczarkami

Składniki

  • 7-8 filetów śledziowych solonych
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • cukier
  • majeranek
  • olej do smażenia

Śledzie w ziołach prowansalskich

Składniki

  • 7-8 płatów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy

Śledzie w śmietanie

Składniki

  • 10 filetów śledziowych solonych
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 kubka kwaśnej śmietany 18% (600g)
  • pieprz
  • 1-2 łyżki octu

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!