Są tak pyszne, że lepiej zrób podwójną porcję: Zrób te kotlety w ten sposób a Twoja rodzina Ci za to podziękuje.

Muszę podzielić się z Wami ciekawym przepisem na niesamowicie smaczne domowe kotlety. Ich przygotowanie zajmuję trochę czasu, ale ich smak jest zdecydowanie wart tego!

Soczyste, pachnące nadzienie i niesamowicie chrupiąca skórka zachwycą każdego … Przygotuj te danie a z pewnością się nie rozczarujesz!

SKŁADNIKI NA KOTLETY

  • 400–500 g wieprzowiny (można też wziąć np. filet z kurczaka)
  • 200–300 g pieczarek
  • 100–150 g twardego sera
  • 1 średnia cebula
  • koperek
  • sól, pieprz

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ

  • 2–4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • mąka
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Zacznij od nadzienia. Obierz grzyby i pokrój w paski. Cebulę pokrój w półpierścienie i lekko podsmaż na patelni.

2. Ser zetrzyj na tarce, koper posiekaj. Wymieszaj cebulę, grzyby, ser i koperek, lekko posól.

3. Wieprzowinę lub fileta z kurczaka pokrój i rozbij na kotlety średniej wielkości i grubości. Mięso posól i popieprz do smaku. Rozłóż około 1 łyżkę nadzienia na każdy kotlet.

4. Złóż krawędzie mięsa razem, tworząc coś na rodzaj koperty.

5. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wbij jajko na jeden głęboki talerz, a na drugi mąkę.

6. Panieruj każdy kotlet w mące, następnie w jajku, a na końcu w tartych ziemniakach. Smaż kotlety na oleju roślinnym po obu stronach aż na złoty kolor.

7. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i umieść w nim kotlety na 15 minut. Gotowe! Możesz podawać je z dowolnymi warzywami, sałatką lub ziołami. Miłośnicy pikantnych potraw mogą jeść je z dodatkiem musztardy lub innego pikantnego sosu.

Zachowaj przepis dla siebie i przyjaciół, nie zapomnij się nim  podzielić!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!