Nie jadłam smaczniejszych. Leniwe pierożki z przepisu mojej babci – poznaj przepis.

Każdy z nas pamięta smak dzieciństwa. Leniwe pierogi przywołują wiele ciepłych wspomnień związanych z domem rodzinnym.

W dodatku są o wiele mniej wymagające niż tradycyjne pierogi, doskonale sprawdzą się na szybki obiad.

Składniki:

  • 500g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • sól (według uznania)

Wszystkie składniki ( z wyjątkiem mąki ) należy wymieszać, do połączenia. Następnie dodać mąkę i całość wymieszać do powstania spójnej, gładkiej masy. Uformować z niej wałek i podzielić ciasto na małe kawałki.

W dużym garnku zagotować i posolić wodę. Wrzucać leniwe pierogi na wrzącą wodę. Po ich wypłynięciu należy odczekać 40 sekund i odcedzić.

Leniwe pierogi możesz podawać na wytrawnie, z masłem i solą. Popularnym sposobem jest przyrządzenie dania na słodko, ze śmietaną i ulubionymi owocami lub konfiturą.

Możesz eksperymentować, dodaj do pierogów co tylko chcesz – rozkoszuj się smakiem dzieciństwa!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!