Poznaj trik szefa kuchni na smaczne kawałki kurczaka, które wychodzą zawsze miękkie, a mięso nigdy nie wysycha

Chcesz poznać przepis na ciekawą przekąskę? A może masz dość kurczaka, którego pieczesz co tydzień na obiad? Jeśli tak to dzisiaj przedstawię ci przepis, w którym się zakochasz i będziesz przygotowywać go naprawdę często.

Najpierw przygotuj następujące składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka;
  • 1 łyżkę sosu sojowego;
  • 1 białko jajka;
  • 1 łyżkę skrobi;
  • 1 łyżkę octu jabłkowego, soku z cytryny lub octu ryżowego.

Dodatkowo będziesz robić sos, a do niego potrzebujesz:

  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczkę miodu;
  • 1 łyżkę octu jabłkowego, soku z cytryny lub octu ryżowego;
  • 1 łyżkę nasion sezamu;
  • 4 łyżki oleju roślinnego.

Teraz kiedy już wszystko masz, możesz zabrać się do przyrządzania tego pysznego kurczaka.

Piersi dokładnie opłucz, wysusz i pokrój w średnią kostkę. Wrzuć mięso do miski.

Dolej do niego sos sojowy, białko oraz ocet. Dopraw pieprzem wedle uznania. Porządnie wymieszaj, tak aby całe mięso zostało pokryte odpowiednią ilością mieszanki. Następnie odstaw pokryte marynatą mięso do nasiąknięcia nią.

Teraz przygotuj sos, co jest bardzo łatwym zadaniem. Wystarczy, że wymieszasz sezam, sos sojowy, ocet oraz miód.

Jeśli już to zrobiłeś, to na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmażaj na nim kurczaka, do czasu aż się zarumieni.

Zmniejsz ogień i dolej sos. Ponownie wymieszaj i wszystko razem podsmaż przez kilka minut. Pyszny kurczak jest gotowy. Zaproś znajomych na imprezę, a przekonasz się, że warto było poświęcić czas w kuchni.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!