Tego triku uczą w lokalach gastronomicznych: Używaj go do doskonałych klopsików, które nie ociekają tłuszczem.

Pulpety mielone to już klasyka w naszej kuchni.

Nic dziwnego, są łatwe w przygotowaniu, ale też niezwykle smaczne. Każdy szef kuchni ma swój patent na doskonałe mięso mielone, ale nie ulega wątpliwości, że podstawą tego dania jest wysokiej jakości mięso.

Suche klopsiki drobiowe? Nigdy więcej!

Klopsiki są tradycyjnie robione z wieprzowiny. Do tego dania warto użyć łopatki lub szynki. Jeśli planujesz wersję drobiową, dodaj do mieszanki odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu klopsiki nie będą suche.

Czy klopsiki wchłaniają tłuszcz? Wyeliminuj ten problem za pomocą jednego prostego triku

Wiele osób narzeka, że ​​klopsiki wchłaniają zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Możesz użyć prostej metody rozwiązania tego problemu.

W niektórych szkołach gastronomicznych uczniowie uczą się, że dobrze jest dodać do mieszanki mięsnej trochę startego ziemniaka. Jak przygotować szybkie klopsiki z ziemniakami?

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone przełożyć do miski i przyprawić. Dodaj jajko i trzy łyżki bułki tartej.

Wymieszaj masę. Zetrzyj surowego, obranego ziemniaka, lekko odciśnij nadmiar płynu i dodaj do mięsa.

Mieszamy wszystko. Gdy składniki się połączą formujemy w dłoniach małe klopsiki.

Następnie zawijamy je w bułkę tartą i smażymy na oleju. Gdy będą gotowe, warto je wycisnąć na papierowym ręczniku.

I możemy podawać. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!