Sprawdzony przepis tutaj: Udka z kurczaka na piwie: złoty przepis na każdą okazję.

Doskonałe i szybko marynowane udka w piwie i cebuli. Są niezwykle soczyste i smaczne. Koniecznie spróbuj. Jestem pewna, ze Twoi goście będą zachwyceni tym nieziemsko smacznym daniem.

Potrzebujesz:

  • 6-7 udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 150 ml sosu sojowego
  • Ostra papryka – do smaku
  • Sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • Papryka słodka mielona – do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju (+ do smażenia)
  • 1/2 szklanki piwa

Podejście:

Umyj i osusz nogi ręcznikiem papierowym. Wykonaj 3-4 poprzeczne i płytkie nacięcia na każdym kawałku.

Umieść mięso w głębokiej misce. Dodaj do smaku paprykę słodką oraz ostrą, czosnek granulowany, przyprawę do drobiu, zioła, sól, mielony czarny pieprz, sos sojowy i olej. Dobrze wymieszaj i natrzyj marynatą mięso.

Pozostaw do marynowania na 2 godziny.

Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Przełóż do miski lub talerza.

Podsmaż udka z kurczaka na tej samej patelni, pod przykryciem, z obu stron – na złoty kolor.

Resztę marynaty wlej na patelnię. Rozłóż usmażoną cebulę na powierzchni i dodaj piwo. Zmniejsz temperaturę i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Smaż mięso przez kolejne 15 minut.

Podawaj udka z kurczaka z dodatkami, które najbardziej lubisz np. z sałatką ze świeżych warzyw i ziół. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!