Warszawska szarlotka: Tradycyjne ciacho na bogato. Przepis.

Latem pojawia się dużo świeżych owoców i warzyw, ale po prostu zdarza się, że nie mamy czasu na gotowanie.  Dlatego szybkie i łatwe przepisy są szczególnie cenione przez wiele osób!

Dziś proponujemy Ci przygotować  warszawską szarlotkę. Jest tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet dziecko. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, pewnie masz nawet je teraz w swojej kuchni.

pyszna szarlotka

Pyszna Szarlotka

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka mąka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

Połącz kasze mannę, cukier i mąkę w osobnej misce. Dodaj cukier waniliowy i cynamon. Mieszaj, aż masa będzie gładka.

pyszna szarlotka

Jabłka zetrzyj na grubej tarce. Wlej jedną trzecią „ciasta” do naczynia do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Następnie dodaj jedną trzecią startych jabłek i wygładź warstwę. Powtórz procedurę 2 razy.

pyszna szarlotka

Teraz wlej olej roślinny do formy.

pyszna szarlotka

Na koniec posyp ciasto równomiernie posiekanymi orzechami włoskimi.

pyszna szarlotka

Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180–200 stopni przez 40–45 minut. Prosta i pyszna szarlotka jest gotowa. Niech trochę ostygnie i podawaj do stołu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!