Tarty sernik w 40 min. Robi furorę w moim domu. Jedna blacha to za mało

Masz ochotę na sernik, ale nie masz czasu na jego przygotowanie? Przed Tobą przepis na błyskawiczne ciasto. Sernik w 30-40 minut ? Tak, to możliwe! Delikatne twarogowe nadzienie i lekkie płatki z tartego ciasta to jedynie jego kilka zalet. Przekonaj się sam i wypróbuj przepis. Niezapomniany smak gwarantowany.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 łyżek tłustej śmietany
  • 140 g masła
  • 2  jajka
  • 400 g twarożka z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z jajkiem, połową cukru, miękkim masłem, łyżką śmietany oraz proszkiem do pieczenia. Z zagniecionego ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Po upływie kwadransa wyjąć ciasto i podzielić na dwie części.

Na grubej tarce zetrzeć jedną część prosto do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadzić po dnie. Drugą część zetrzeć i pozostawić w oddzielnym naczyniu.

Twaróg połączyć z 4 łyżkami śmietany oraz cukrem. Za pomocą miksera ubijać do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Masę twarogową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, dokładnie pokryć ciasto, a za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię. Posypać wiórkami tartego ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec przez ok. 30-35 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!