Proste włoskie ciasto 12 łyżek. Goście wyrywali sobie przepis z rąk. Każdemu się uda.

Przepyszne ciasto nie musi być wcale trudne do wykonania. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że najprostsze przepisy są najlepsze.  Zdecydowanie jest tak również w przypadku ciasta „12 łyżek”. Jego upieczenie wymaga jedynie połączenia kilku składników, a następnie wstawienia masy na pół godziny do piekarnika.

Nazwa wypieku wzięła się od tego, iż jego składniki podawane są w łyżkach – dzięki temu nie będzie problemu z ich odmierzeniem nawet dla niedoświadczonych osób, a także początkujących kucharzy, którzy nie zaopatrzyli się jeszcze w wagę kuchenną.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 12 łyżek cukru,
  • 12 łyżek mąki pszennej,
  • 12 łyżek mleka,
  • 8 gram proszku do pieczenia,
  • pół cytryny,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do smaku.

Wykonanie:

Jajka należy ubić razem z solą, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodaje się cukier i nadal ubija. Kiedy już się zakończy ten proces, trzeba dołożyć mleko, olej roślinny, wyciśnięty ze wspomnianej połowy cytryny sok i dokładnie wymieszać. Kiedy wszystko ulegnie połączeniu, dosypuje się przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i znów miesza.

Naczynie do pieczenia trzeba przykryć papierem, by ciasto nie przywarło do ścianek. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza. W takiej oto temperaturze wypiek powinien przebywać przez pół godziny.

Gotowy wyrób można dowolnie udekorować, zależnie od nastroju. Mogą to być owoce, może być także polewa czekoladowa. Dzięki zmianom dodatków da się stworzyć ciasto o różnym smaku, ale powstające z tego samego, dziecinnie prostego przepisu.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!