Ekspresowe ciasto kawowe z pewnością zachwyci wszystkich gości – Wykonanie jest banalnie proste, a ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta (szklanka ma u mnie 200 mililitrów):

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (im większe tym lepiej)
  • dwie łyżki skrobi (kukurydziana lub pszenna)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Opcjonalnie roztopiona czekolada oraz orzechy laskowe (do polewy)

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od wsypania cukru do dość dużej miski. Wsypujemy do niej szklankę cukru, a następnie dodajemy 4 jajka uprzednio ubite na pianę i delikatnie mieszamy. Dodajemy szklankę oleju oraz zimną wodę. Całość mieszamy najlepiej trzepaczką, ale może być również drewnianą łyżką.

Mąkę przesiewamy prosto do uzyskanej mieszaniny, podobnie postępujemy ze skrobią, kakao, wanilią oraz proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było w nim grudek. Wlewamy masę do natłuszczonej foremki, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni.

Pieczemy tak długo, aż wypiek nie nabierze złoto-brązowego koloru. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie dodatku, który sprawi, że nasze ciasto będzie wilgotne i nabierze kawowego smaku.

W tym celu do niezbyt dużego naczynia wsypujemy kawę oraz cukier, które zalewamy gorącą wodą. Następnie do powstałej mieszaniny dolewamy mleko i intensywnie mieszamy wszystkie składniki. Od razu po wyjęciu z piekarnika podlewamy ciasto przygotowaną mieszaniną. Całość można ozdobić czekoladą, lukrem lub orzechami wedle własnego uznania, kiedy tylko wystygnie.

Bon apetite! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!