Prosty przepis tylko do tego zachęca: Sernik krakowski – To po prostu smak dzieciństwa, czysta klasyka, którą warto pielęgnować.

Uwielbiasz ciasta, a sernik jest jednym z Twoich ulubionych?

Poznaj przepis na Sernik Krakowski – to niezwykle wilgotne, kremowe i ciężkie ciasto jest po prostu najlepsze. Raz robiąc go z tego przepisu, już zawsze będziesz przyrządzał go w ten sposób. Ten sernik o kruchym spodzie i polany pysznym lukrem zasmakuje każdemu.

Czego potrzebujesz, aby go przygotować?

Do wykonania spodu przygotuj następujące składniki:

  • 125g cukru pudru,
  • jajko,
  • 125g zimnego masła,
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Z kolei do zrobienia masy musisz mieć:

  • 100g miękkiego masła,
  • 100g rodzynek,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • 250g cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • kilogram tłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Dodatkowo przygotuj sobie lukier i jedno żółtko.

Przygotowanie rozpocznij od dokładnego zagniecenia wszystkich składników na ciasto. Następnie podziel je na 3 części, z których 2 schowasz do lodówki na godzinę. Trzecią część przenieś do formy o wielkości 30×20 i nakłuj ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.

Robienie masy serowej rozpocznij od zmielenia sera 3 razy. Połącz masło z cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dodaj żółtka i zmielony twaróg, robiąc to powoli, po łyżce. Ucieraj do momentu uzyskania jednolitej masy, do której dodasz rodzynki i mąkę.

Ubij białka tak, aby powstała masa była sztywna, dodaj je do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę na spód. Wyjmij ciasto z lodówki o rozwałkuj, a następnie pokrój w paski, z których zrobisz kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj ją żółtkiem.

Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni, przez około 50 minut do godziny. Lukier możesz dodać dopiero, gdy ciasto wystygnie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!