To, co za chwilę wyciągnie z piekarnika sprawi, że pocieknie Ci ślinka: Wylewa jajka na pokrojone jabłka.

To chyba najprostszy deser z jabłkami jaki widzieliśmy. Jest pyszny, tani i wszyscy się nim zachwycają. Oto przepis na szybki placek jabłkowy.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 250 ml mleka,
  • 90 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 duże jabłka pokrojone w plasterki,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy, dodajemy mleko, mąkę i szczyptę soli. Ubijamy na gładką masę.

W nagrzanym do 220 stopni piekarniku roztapiamy masło, włożone do żaroodpornego pojemnika.

Na roztopionym maśle kładziemy plasterki jabłek.

Jabłka zalewamy przygotowaną masą i posypujemy cynamonem. Jeżeli chcemy, aby deser był słodszy, posypujemy go brązowym cukrem.

Ciasto pieczemy 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!