Moment i gotowe. Cebulowe ciasto z jajkiem z przepisu cioci, często gości na moim stole.

Dzisiaj mam coś specjalnego dla osób lubiących wypieki na słono. Przygotuj się na naprawdę coś niezwykłego, bo przepisy tego pokroju nie są zbyt często spotykane.

Moją propozycją jest pyszne ciasto jajeczne, które jest nie tylko smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu. Moje dzieci nie przepadają za takimi potrawami, a ten wypiek jadły z wielką przyjemnością.

Ciasto jajeczne wyróżnia się miękkim farszem, a jednocześnie lekko chrupiącą skórką, która zachwyci każde podniebienie. Wypróbuj te fajne połączenie i zobacz, jak szybko wypiek znika z talerzy domowników.

Lista składników

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 30 ml zimnej wody
  • 5 g soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 sztuki serka topionego
  • pęczek świeżego szczypiorku

Pozostałe:

  • 4 jajka kurze
  • 2 łyżki stołowe mleka krowiego
  • sól, pieprz, papryka, inne lubiane przyprawy

Sposób wykonania:

Do jednej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do nich kawałki pokrojonego wcześniej masła.

Spróbuj wszystko dobrze zmieszać ręką, aby powstało coś na wzór okruszków. Do przygotowanej masy wbij jedno żółtko i dwie łyżki stołowe zimnej wody i zacznij ugniatać ciasto.

Uformuj kulkę z ciasta, włóż ją do jednorazowej reklamówki i schowaj do lodówki na około 30 minut. Obierz ugotowane jajka i drobno je posiekaj, to samo zrób ze szczypiorkiem, a następnie wymieszaj oba składniki.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Weź blachę i rozłóż na niej ciasto tak, by te prócz spodu zakrywało także jej boki, losowe miejsca nakłuj widelcem.

Weź topione serki, zetrzyj je i rozprósz po całej powierzchni blachy, a następnie rozprowadź na nim mieszankę jajek ze szczypiorkiem. W osobnej misce przygotuj mieszankę złożoną z roztrzepanych jajek, mleka krowiego, ulubionych przypraw oraz soli.

Starannie połącz składniki, a powstałą masę wylej na ułożone jajka. Włącz piekarnik, nagrzej go do 200 stopni i włóż formę z ciastem. Piecz je około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto odstaw, by te ostygło. Po godzinie lub dwóch możesz serwować pyszne ciasto jajeczne.

Zachwyć swoich gości i zaserwuj im coś, czego nigdy wcześniej nie jedli! Wypiek możesz podawać osobno, jak i w połączeniu z innymi potrawami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!