Dzięki temu przepisowi na majonez nie muszę korzystać z kupnego – Gotowy w minutę, bez dodatku jajek i octu.

Do przygotowania świątecznej sałatki potrzebujemy między innymi majonezu. Majonez możemy przygotować samemu w domu. Ważną przewagą majonezu domowego nad tym sklepowym jest jego dietetyczność. Dzięki temu możemy go jeść bez obawy przed niechcianymi kilogramami czy na diecie.  Sos ten możemy użyć jako dressing do mięs, ryb czy jako dodatek do sałatek.

Do stworzenia domowego zamienniku z kwaśnej śmietany potrzebujmy

  • szklankę kwaśnej śmietany (najlepiej takiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • łyżeczkę musztardy
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka marynowanego ogórka
  • mała cebula
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy, oleju słonecznikowego lub oleju ryżowego.

Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste. Zaczynamy od starcia cebuli i ogórka. Kolejnym krokiem jest wrzucenie wszystkich składników do blendera. Powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Ten sos powinien być przechowywany w czystym i szklanym pojemniku w lodówce. Smacznego!

Przepis na fit majonez od trenera

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!