Ten przepis bije rekordy internetu, nie jadłaś lepszych wypieków. Chleb bawełniany – najdelikatniejszy na świecie.

Bawełniany chlebek – puszysty i obłędnie pyszny! Możesz wybrać nadzienie w zależności od tego, co lubisz!  Jako słone idealny będzie np. ser, smażona cebula, a na słodkie np. nadzienie z czekolady, cynamonu, twarożku lub dżemu.

Potrzebujesz:

  • forma o wymiarach 20 x 7 cm
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 3 g suszonych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 g soli
  • 30 g cukru (jeśli robisz wersję na słono, wystarczy połowa)
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany kremówki
  • nadzienie według gustu (ja dodaje suszoną żurawinę 50 g)

Przygotowanie:

Wymieszaj mleko z suszonymi drożdżami i odstaw na 5 minut. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietankę, jajka i drożdże. Wyrób puszyste ciasto, które nie będzie się kleić. Włóż do miski i odstaw na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotuj nadzienie lub po prostu posiekaj suszoną żurawinę, którą później wykorzystasz do nadzienia. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczeniaCiasto wyłóż na posypaną mąką powierzchnię roboczą i podziel je na pięć mniej więcej równych części.

Wszystkie kawałki uformuj w kulki, ułóż obok siebie, przykryj folią spożywczą i odstaw.

Z każdej kulki uformuj owalny naleśnik, jedną część pokrój na cienkie paski i ułóż nadzienie na drugiej części.

Zwiń ciasto w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Postępuj tak z każdą częścią ciast. Następnie ułóż je w kółko wzdłuż krawędzi formy, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wierzch posmaruj mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez około 17-20 minut. Gotowe. Przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!