Jak zrobić zupę grochową, aby wszyscy wstrzymali oddech: trzy ważne zasady plus przepis.

Groch jest najbardziej kompletnym zamiennikiem mięsa . Podobnie jak inne rodzaje roślin strączkowych, jest bogaty w białka roślinne, w składzie jak najbliższy zwierzęcemu.

Zawiera 3 razy więcej witamin z grupy B niż chleb pełnoziarnisty!

Przygotowanie bogatej zupy jest najłatwiejszym sposobem, aby cieszyć się smakiem i zaletami groszku. Jak przygotować pyszną zupę grochową, aby wszyscy domownicy zajadali się nią zachwytem! Podpowiemy Ci!

Pyszna grochówka

jak gotować grochówkę

Aby zupa grochowa była naprawdę smaczna, aromatyczna, a jej przygotowanie nie trwało zbyt długo, przestrzegaj trzech prostych zasad

  • Wybierz suchy groszek pokrojony na pół.
  • 6-8 godzin przed gotowaniem zalej groszkiem wrzącą wodą. Po namoczeniu odlej wodę i opłucz groszek.
  • Podczas gotowania grochu dodaj do garnka 1 łyżeczkę  sody (na około 3 l wody). Ta sztuczka nadaje się również do gotowania fasoli, ponieważ soda pomaga przyspieszyć zmiękczenie roślin strączkowych. A nie wpływa na smak potrawy.

Zupa grochowa z kiełbasą myśliwską

 

Składniki

  • 300 g kiełbasy myśliwskiej
  • 200 g suchego groszku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Opłucz namoczony groszek czystą wodą, zalej wodą aby jej poziom zakrył zdecydowanie groch  około 5 -7 cm. Po zagotowaniu dodaj sodę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

Pokrój obrane ziemniaki w kostkę i włóż do garnka.

Drobno posiekaj obraną cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. Podsmaż warzywa na oleju słonecznikowym, a następnie dodaj do zupy. Gotuj przez 30 minut.

Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kosteczkę kiełbasę myśliwską (lub inną wędlinę), posiekany czosnek, umyte liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj kolejne 10 minut, a następnie wyłącz ogień, wyjmij liście laurowe, pozostaw zupę na 15 minut.

Przed podaniem przypraw grochówkę posiekanym koperkiem lub np. grzankami.

jak gotować grochówkę

Opcje przyrządzania zupy grochowej

Zupa z dwoma rodzajami groszku. 

Oprócz groszku przekrojonego na sucho, pod koniec gotowania, możesz dodać szklankę świeżego (mrożonego) zielonego groszku.

Zupa z Kurczaka. 

Opcja dietetyczna dla tych, którzy chcą zjeść lżejszą wersję zupy. Zamiast kiełbasy dodaj do zupy gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe plastry.

jak gotować grochówkę

Zupa grochowa z pieczarkami. 

Wegetariańska wersja potrawy. Postępuj zgodnie z poprzednim schematem, a na etapie dodawania składników mięsnych dodaj pokrojone pieczarki  wcześniej podsmażone na patelni.

Zupa grochowa z oliwkami i pomidorami. 

Kolejny lekki  przepis na zupę grochową, niezwykła kwaskowość, którą polubisz. Pokrój oliwki ( 0,5 puszki) na połówki, pomidory (2 sztuki) pokrój w kostkę. Dodaj na 5 minut przed końcem gotowania.

Drobiowa zupa grochowa z curry.

Groszek należy zalać nie wodą, ale bulionem drobiowym. Następnie gotuj zgodnie z podstawową recepturą, ale nie dodawaj kiełbasy. Na koniec dodaj  0,5 łyżki curry w proszku i szczyptę papryki i imbiru. Indyjska bajka!

Czy podoba ci się ten artykuł? Udostępnij go znajomym!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!