Zdrowe przyprawy
Każdy używa w kuchni wielu przypraw i ziół, nie zdając sobie nawet sprawy, iż większość z nich nie tylko poprawia smak przygotowywanych potraw, lecz ma silne właściwości zdrowotne.
Właściwości rozmarynu wspaniale wspomogą proces zwalczania przeziębienia. Ma on także działanie rozkurczające oraz łagodzi dolegliwości pęcherzyka żółciowego. Na jego bazie można przygotować smaczną herbatkę wzmacniającą. Wystarczy zaparzyć 2 łyżeczki tej przyprawy w filiżance a napar pić dwa razy dziennie między posiłkami.

Wiele zalet ma także wanilia. Dodana do kąpieli poprawia stan przesuszonej skóry a zażywana w formie nalewki wzmacnia serce, gorączkę oraz uspokaja. Do przygotowania nalewki potrzeba trzech lasek pociętych na kawałki i naciętych wzdłuż, pół szklanki cukru oraz dwóch szklanek wódki.
Składniki należy umieścić w słoju i szczelnie zamknąć. Po miesiącu czasu nalewkę należy przecedzić i przelać do szklanej butelki. Po trzech miesiącach leżakowania nadaje się do spożycia. Należy ją zażywać raz dziennie w ilości 15 kropel.