Wykorzystanie pomidorów w kuchni

Pomidory są jednym z tych warzyw które można wykorzystywać do przyrządzenia rożnego typu posiłków na wiele rożnych sposób.

Okazuje się, ze pomidory z powodzeniem można wykorzystać zarówno do przygotowania sałatki, jak również jako składnik dań mięsnych czy sosów.

Okazuje się, że liczba dań z pomidorów jest już obecnie tak duża, że czasami ciężko jest ostatecznie stwierdzić, do czego dokładnie można jeszcze wykorzystać pomidory. Jeżeli chodzi o sałatki to najczęściej jest tak, ze pomidory lądują w nich w postaci pokrojonej na bardzo malutkie kawałeczki.

Do pomidorów obowiązków należy dodać jeszcze cebulę, dzięki czemu sam pomidor ma jeszcze bardziej wyrazisty smak. Pomidory mogą także służyć jako baza do wykonania całego mnóstwa sosów.

Jednym z takich sosów może być przede wszystkim sos boloński, który jest bardzo popularny i bardzo powszechny wśród wszystkich dań kuchni włoskiej. Pomidory bardzo często są także sprzedawane w postaci przecieru pomidorowego.

Okazuje się, że taki przecier można z powodzeniem dodawać do wielu potraw. Przykładem może być tutaj m.in. fasolka po bretońsku, bigos czy też gołąbki.

Każda z tych trzech potraw z całą pewnością miałaby zupełnie inny smak, gdyby nie dodano do niej przecieru pomidorowego. Pomidory można wykorzystywać w kuchni w postaci surowej, w postaci pup pomidorowych lub też w postaci przecieru pomidorowego.