Wino i jego zastosowanie w kuchni

Wino nazywane jest napojem bogów. I rzeczywiście, przefermentowany sok z winogron ma w sobie coś wyjątkowego, w związku z czym kosztujemy go w wielu miejscach na świecie.

Tak naprawdę jednak, wino stosować możemy do wielu celów – nie tylko do picia, czy też jako dodatek do doskonałych serów, czy owoców morza. Innym sposobem na wykorzystanie wina w kuchni jest dodawanie go, jako swoistej przyprawy, czy dodatkowego składnika do potraw różnego typu.

I choć w polskiej kuchni nie jest to działanie popularne, to na świecie ten sposób eksploatacji wina jest bardzo popularny.

Do jakich potraw możemy więc zastosować wino? Przede wszystkim do wszystkiego, co zawiera w sobie mięso. Ocet z wina czerwonego idealnie skomponuje się z dziczyzną, wołowiną, cielęciną, czy też wieprzowiną.

Zaś wino białe to idealny dodatek do potraw z kurczaka, który wzmocni kwasowość potrawy i doda niepowtarzalnego aromatu. Najczęściej, wino znajduje się w sosie, bądź też dodawane jest w procesie smażenia.

Można je również dodać do deserów takich, jak włosie zabaione, gdzie smak ten sprawdza się wprost idealnie pod każdym względem. Możliwości jest naprawdę sporo, a umiejętnie dobrane do potrawy wino, wzmocni jego smak doskonale.