Usuwanie przykrych zapachów w kuchni

Podczas smażenia, pieczenia i przygotowywania różnych potraw w kuchni gromadzą się zapachy, które nie zawsze są przyjemne a ich zapach długo utrzymuje się na powierzchni naczyń.

Jest jednak kilka sprawdzonych domowych sposobów, które pozwolą je skutecznie i szybko wyeliminować.

Aby usunąć ostry smak i zapach cebuli, należy zanurzyć ją w całości na chwilę w gorącej a potem w zimnej wodzie. Następnie obrać z łupinki i pokroić wedle potrzeby.

Aby uniknąć swądu podczas smażenia naleśników, zamiast smarować masłem patelnię, powinno się je dodać do ciasta.

Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, jeśli do smażącego się na patelni tłuszczu zostanie dodanych kilka kropel soku z cytryny lub obrany i pokrojony na cząstki ziemniak.

Jeśli zapach ryby pozostał na patelni, na której się smażyła, wówczas do jej umycia można zastosować fusy z herbaty lub plaster cytryny

Aby zneutralizować ostry zapach gotującej brukselki czy cynaderek, wystarczy do naczynia, w którym gotuje się potrawa wrzucić piętkę suchego chleba.