Bułeczki tureckie z nadzieniem z miękkiego twarogu. Nic tylko piec i jeść

Domowe bułeczki – pyszny, a co najważniejsze naturalny przysmak, który wzbogaci popołudniowe spotkanie przy kawie czy herbacie.

Oczywiście możesz iść do sklepu i kupić gotowe wypieki. Ale nawet najdroższe sklepowe bułeczki czy ciastka nie mogą się równać do pachnących, pulchnych i ciepłych domowych wypieków?

Powiem Ci, jak łatwo upiec właśnie takie domowe bułeczki z ciasta drożdżowego z twarogiem. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem, a rezultat zadowoli całą rodzinę i gości.

słodkie hamburgery drożdżowe

SKŁADNIKI

  • 3-4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • trochę twarogu na nadzienie

PRZYGOTOWANIE

Wlej mleko, olej roślinny, sól, cukier i dodaj 2 białka i jedno żółtko do miski. Zostaw jedno żółtko, aby posmarować nim bułeczki przed pieczeniem. Dobrze wymieszaj składniki.

smaczne hamburgery drożdżowe

Dodaj trochę mąki i drożdże. Dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę. Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aby uzyskać elastyczną i jednolitą masę.

przepyszne bułeczki drożdżowe

Posmaruj miskę odrobiną oleju roślinnego, włóż do niej ciasto i przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 60 minut. W tym czasie ciasto powiększy swoją objętość prawie dwukrotnie.

przepisy na hamburgery drożdżowe

Zagnieć jeszcze raz przez chwilę ciasto.

Podziel je na mniejsze porcje, na każdy placuszek z ciasta włóż trochę twarogu, sklej brzegi i uformuj dłońmi bułeczki.

przaśne bułeczki drożdżowe

Połóż bułeczki na blasze do pieczenia, przekrytej pergaminem. Zachowaj odstęp między kuleczkami, ponieważ będą rosły. Przykryj ręcznikiem i odstaw na około 15 minut.

hamburgery drożdżowe

Kiedy bułeczki trochę urosną, posmaruj je żółtkiem, uprzednio rozcieńczonym z  łyżeczką oleju roślinnego.

Piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20–25 minut. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!