Tradycyjna sałatka jarzynowa – jak u mamy

Bardzo popularnym rodzajem sałatki jest sałatka warzywna, która jest sporządzana z kilku różnych gatunków warzyw, które są w szczególności popularne w kuchni polskiej.

Okazuje się, ze do przygotowania sałatki warzywnej w pierwszej kolejności potrzeba nam takich warzyw, jak pietruszka, seler, marchewka, ziemniaki, kukurydza oraz groszek. Każde z tych warzy obieramy oraz kroimy na bardzo małe kawałeczki.

Następnie warzywa gotujemy w wodzie. Istnieje możliwość połączenia ze sobą podczas gotowania zarówno pietruszki, jak i marchewki oraz selera.

Jeżeli zaś chodzi o groszek to najczęściej do tej sałatki wykorzystuje się groszek konserwowy, który można kupić bez większego problemu w każdym sklepie w Polsce. Do sałatki warzywnej dodaje się także jajko.

W zależności od ilości sałatki, jaką chcemy przygotować do sałatki można dodać dwa lub nawet trzy jaka. Także jajka należy pokroić w drobną kosteczkę.

Ważne jest jednak to, aby przed podaniem jajka były ugotowane na twardo. Poszczególne składniki sałatki wrzucamy do jednej miski i łączymy ze sobą. Całość doprawiany jeszcze solą, pieprzem oraz innymi przyprawami.

Na koniec przychodzi wreszcie czas na doprawienie sałatki majonezem. Bardzo dobrze jest odstawić sałatkę przed podaniem na kilka godzin do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Do sałatki można także dodać poszatkowany szczypiorek.