Tłuszcze używane w kuchni

Tłuszcze to grupa składników odżywczych, których wielu z nas, w obawie o swoją sylwetkę obawia się stosować. Prawda jest jednak taka, że jeśli tylko tłuszczy będziemy używać w rozsądny i odpowiedni sposób, to potrawy przygotowywane w kuchni będą znacznie smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Bez tłuszczu bowiem, nasz organizm nie przyswoi żadnych witamin, a proces trawienia będzie bardzo problematyczny. Aby jednak dobrze używać tłuszczu, trzeba wiedzieć, co nadaje się do czego.

Najczęściej stosowanymi w kuchni tłuszczami powinny być oliwa z oliwek, olej oraz masło. Lepiej zrezygnować z utwardzanych tłuszczy roślinnych, a więc margaryny oraz smalcu niepozyskanego naturalnie, bo te mogą spowodować problemy zdrowotne i są sztuczne.

Jeśli chodzi o olej, to do smażenia warto stosować tylko i wyłącznie ten rzepakowy, który idealnie nadaje się do tego celu ze względu na to, że procesie spalania nie wydzielają się z niego niekorzystne substancje zdrowotne.

Oliwa zaś powinna się pojawiać w potrawach na zimno takich, jak surówki i sałatki, gdzie sprawdzi się najlepiej. Na maśle można smażyć i piec, o ile nie jest potrzebna zbyt wysoka temperatura. W takich przypadkach, naturalne masło jest najlepszym do wykorzystania tłuszczem i warto go stosować.