Teflon, czy ceramika? Jaką patelnie wybrać?

Kiedy wybieramy patelnię do kuchni, zazwyczaj wiele czasu pochłania dobór właściwego rozmiaru, a przede wszystkim – materiału, z którego została ona wykonana. Jak się domyślamy, w kuchni powinny znaleźć się co najmniej dwie, a najlepiej trzy patelnie różnego rodzaju.

Nie chodzi tu jednak o materiał wykonania, a o budowę i kształt. Powinniśmy mieć małą patelnię, idealną do przyrządzania naleśników, czy też jajek sadzonych – może być ona dość płytka i cienka. Ponadto jednak, pojawić się musi patelnia głęboka – do smażenia na większym tłuszczu i przygotowywania potraw jednogarnkowych.

W tym przypadku, doskonale sprawdzić się może znany na całym świecie chiński wok.

Ważną sprawą jest jednak przede wszystkim materiał wykonania patelni. I choć wielu poleca w dużej mierze patelnie teflonowe – odporne na przywieranie różnych elementów, to tak naprawdę, doskonale sprawdzą się również te ceramiczne.

Będą one przede wszystkim zdecydowanie zdrowsze od pozostałych i dać mogą szansę na osiągnięcie znacznie lepszych efektów bez ryzyka przypalenia tego, co znajduje się w garnku.

A to także argument, na który przy wyborze patelni do kuchni warto zwrócić uwagę i rozważyć jeszcze przed dokonaniem ostatecznego wyboru.