Świąteczne tradycje kulinarne – Wielkanoc, Boże Narodzenie

W zależności od danych świąt, przygotowujemy wiele symbolicznych i dodatkowych potraw, które stawiamy na świąteczny stół rodzinny. Na Boże Narodzenie i na samą Wigilię przygotowujemy szereg potraw, które jemy.

Na Wigilię tradycyjnie przyrządzamy śledzie, karpia smażonego, oraz w galarecie, racuszki, pierogi z kapustą i grzybami, barszczyk czerwony z uszkami lub fasolą, kompot z suszonych owoców, rybę po grecku, sałatki śledziowe, czy sałatki z tuńczykiem.

Tradycyjnie przygotowujemy dwanaście potraw wigilijnych, które stawiamy na stole wraz z migoczącą pierwszą gwiazdkę na niebie. Na Boże Narodzenie dodatkowo przygotowujemy sałatki warzywne z majonezem, wędlinę, ciasta (m.in. makowce, pierniki, śmietanowce, serniki, torty, i biszkopty), sałatki z kurczakiem i ananasem, sałatkę grecką lub gyros.

Natomiast na Wielkanoc przede wszystkim przygotowujemy potrawy jajeczne. Tak jak na wigilie głównie skupiamy się na rybach, i potrawach postnych, tak na Wielkanoc na jajkach.

Mamy jajeczne sałatki, jajka w majonezie, faszerowane jajka, święcone (w tym jajka, kiełbasę, sól, pieprz, chleb, ciasto), roladki z szynki, sos tatarski, pasztet z żurawiną, pascha, klops z jajkiem, żurek z jajkiem, terrina z buraczków z jajkiem, słodkości (mazurki, serniki, babki drożdżowe z rodzynkami, babki piaskowe, babki makowe, czy babki orzechowe).

Te wszystkie potrawy pochodzą z różnych regionów Polski. Inne potrawy królują na Śląsku, inne w województwie mazowieckim, inne na Małopolsce, inne na Wielkopolsce.