Suflet z kurczaka w piekarniku. Pyszna chmurka w zwykłym kubku. Hit każdej imprezy

To danie wygląda jak mała chmurka, pachnie tak aromatycznie, że musisz ją spróbować. Od połowy XVIII wieku termin „Suflet” jest używany w odniesieniu do pysznego śmietankowego deseru z różnymi dodatkami.

Ale pojawiły się tez ciekawe inne pomysły na te danie, np. suflet z kurczaka, którego przygotowanie chcemy Ci dziś przybliżyć.

Chociaż kuchnia francuska jest uważana za jedną z najbardziej skomplikowanych, przepis na suflet z kurczaka jest dość prosty.

Masa jest puszysta nawet bez dodatku sody i proszku do pieczenia.

Postępuj zgodnie z naszymi prostymi instrukcjami, a na pewno uda Ci się wyczarować te niesamowite danie, które z całą pewnością zaskoczy Twoich gości!

Składniki

  • Filet z kurczaka 600 g
  • Marchewka 1 sztuka
  • Kalafior 300 g
  • Masło 1 łyżka
  • Mleko 200 ml
  • Jajko 2 sztuki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obierz marchewkę, pokrój ją na plasterki. Podziel kalafior na kwiatostany. Dodaj oba produkty do garnka, zalej wrzącą wodą. Dodaj sól, gotuj aż będą miękkie.

jak gotować suflet

Odcedź i ostudź warzywa. Dodaj do nich masło i wymieszaj wszystko blenderem na gładką masę.

jak zrobić suflet z kurczaka

Przeciśnij filet przez maszynę do mięsa. Dodaj do masy z marchewki i kalafiora, wymieszaj.

jak gotować suflet francuski

Ubij jajka z mlekiem. Dodaj mąkę. Wlej do warzyw. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozłóż masę w nasmarowanych olejem słonecznikowym foremkach do zapiekania.

Piecz suflet z kurczaka w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 ° C.

suflet z kurczaka

Możesz podać go np. z serowym sosem i udekorować ziołami. Przygotuj te zaskakujące danie i spraw, aby goście zastanawiali się, z czego składa się ta niesamowita przekąska.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!