Sposoby na zupę – pozwalają szybko się rozgrzać, nie wymagają wiele pracy

Zima to najlepszy czas na spożywanie zup. Pozwalają one szybko się rozgrzać, nie wymagają także wiele pracy. Ponadto można przygotować je wcześniej i wstawić do lodówki. Po powrocie z pracy lub szkoły wystarczy je szybko odgrzać i obiad gotowy.

Warto czasem nadać prostej i tradycyjnej zupie nieco odmienny smak i aromat, co z pewnością ucieszy wszystkich domowników i pozwoli na nowo odkryć jej walory.

Najbardziej znanym sposobem jest zastąpienie śmietany serkiem topionym. W zależności od rodzaju sera, zupa może mieć smak łagodny lub bardzo wyrafinowany. Najciekawszą propozycją jest zastosowanie sera o intensywnym, gorzkawym smaku np. cheddara lub ementaleru.

Ciekawą odmianę smakową zapewni zupie uprzednie podsmażenie niektórych jej składników. Na maśle podsmażyć można ziemniaki, pora, kalafior lub pieczarki. Wspaniały i bardzo intensywny smak zapewni zupie opieczona na palniku cebulka, którą następnie należy drobno posiekać i dodać do potrawy.

Jak zachować kolor warzyw podczas gotowania?

Podczas przygotowywania potraw warzywa często tracą swój kolor i na talerzu nie prezentują się już tak dobrze jakbyśmy chcieli.

Najlepszym sposobem zapewniającym intensywną barwę warzyw jest gotowanie na parze. Ten rodzaj gotowania oprócz barwy zapewni warzywom idealną kruchość i sprawi, że zachowają one maksimum witamin i minerałów.

Jeśli jednak zdecydujemy się na tradycyjne warzywa gotowane w wodzie, także możemy postarać się o to, by zachowały one piękny i intensywny kolor.

Idealną biel kalafiorowi zapewni gotowanie go w wodzie z dodatkiem mleka, natomiast brokuły nie stracą swojej intensywnej zieleni, kiedy nie będzie się ich gotowało pod przykryciem do momentu wrzenia, podobnych zabiegów wymaga brukselka. Groszek zachowa swój kolor, jeśli zafunduje mu się kąpiel wodną.

Gotowanie ziemniaków w wodzie z dodatkiem kurkumy sprawi, iż nabiorą one intensywnego żółtego koloru.