Sposoby na kluski

Kluski są podstawą kuchni śląskiej, choć ich różne warianty występują także w innych regionach Polski. Ich wykonanie nie jest trudne czy pracochłonne, leczy wymaga przestrzegania kilku zasad, by udały się za każdym razem.

Ugotowane w mundurkach ziemniaki należy obrać i przecisnąć przez prasę gdy są jeszcze gorące. Formowanie ciasta z ciepłych ziemniaków sprawi, iż nie będzie w nim grudek.

Tarte ziemniaki do klusek najlepiej jest przełożyć do bawełnianego woreczka i powiesić na dwie godziny nad zlewem, dzięki temu nadmiar wody zostanie usunięty a ziemniaki ściemnieją, co jest podstawą tychże klusek. Po tym czasie ziemniaki należy delikatnie odcisnąć dłonią.

By kluski nie rozgotowały się dobrze jest dodać do wody, w której będą się gotować, łyżkę mąki ziemniaczanej.

Formując kluseczki najlepiej zrobić w ich środku małe wgłębienie z wierzchniej strony. Dzięki niemu sos będzie się gromadził w jej centrum, a danie będzie stanie się wyrafinowane w smaku.