Sposoby na drożdżowe ciasto

Jak sprawić żeby drożdżowe ciasto wyrosło a przy tym było żółte i pachnące? Wystarczy przestrzegać kilku zasad a z pewnością się uda.

Najważniejsze jest, by temperatura składników, z których robi się ciasto miała około 20∞C, natomiast wody 25-30∞C.

Ciasto drożdżowe powinno wyrastać pod przykryciem trzy razy : pierwszy raz rośnie sam rozczyn, potem wyrobione ciasto i odstawiamy, trzeci raz ciasto powinno wyrastać pod przykryciem już na blaszce po nadaniu mu pożądanego kształtu.

Aby nie było zakalca temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 180-200∞C. Nie należy też otwierać go, zanim ciasto odpowiednio nie stężeje, ani wyjmować ciasta z piekarnika, zaraz po upieczeniu, lecz pozostawić je w nim do wystygnięcia.

Dodając cukier należy pamiętać, iż hamuje on wzrost drożdży, toteż ważne jest by nigdy nie przekraczać ilości podanych w przepisie.

Piękną i żółtą barwę ciasta zapewni mu prosty trick. Wystarczy, iż sól przeznaczoną do ciasta wsypie się do żółtek i razem z nimi utrze na gładką masę.