Sposoby na drożdżowe ciasto
Jak sprawić żeby drożdżowe ciasto wyrosło a przy tym było żółte i pachnące? Wystarczy przestrzegać kilku zasad a z pewnością się uda.
Najważniejsze jest, by temperatura składników, z których robi się ciasto miała około 20∞C, natomiast wody 25-30∞C.
Ciasto drożdżowe powinno wyrastać pod przykryciem trzy razy : pierwszy raz rośnie sam rozczyn, potem wyrobione ciasto i odstawiamy, trzeci raz ciasto powinno wyrastać pod przykryciem już na blaszce po nadaniu mu pożądanego kształtu.
Aby nie było zakalca temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 180-200∞C. Nie należy też otwierać go, zanim ciasto odpowiednio nie stężeje, ani wyjmować ciasta z piekarnika, zaraz po upieczeniu, lecz pozostawić je w nim do wystygnięcia.
Dodając cukier należy pamiętać, iż hamuje on wzrost drożdży, toteż ważne jest by nigdy nie przekraczać ilości podanych w przepisie.