Sól i pieprz – podstawa gotowania

Odpowiednio przyprawiona potrawa, nawet najprostsza, smakować będzie doskonale. Warto o tym z całą pewnością pamiętać i zasadę tę wcielić w życie. W praktyce oznacza to tyle, ze należy w przemyślany sposób doprawiać każde danie, które ma się później znaleźć na stole.

A podstawą każdego przyprawiania, czyli elementami, które trafić muszą wszędzie są z całą pewnością dwa podstawowe smaki – słony i ostry. Uzyskać je możemy poprzez dodanie soli i pieprzu. Te lądować powinny w każdym daniu obiadowym, czy też kolacyjnym, które nie ma być z założenia słodkie (choć i od tego są wyjątki).

Jak jednak stosować sól i pieprz, by odnieść zadowalające efekty? Przede wszystkim, liczy się gatunek soli oraz pieprzu, które wybierzemy. Warto stosować te, które możemy tuż przed przyprawieniem zmielić w młynku.

A więc, sięgamy tylko i wyłącznie po zdrową i doskonałą sól morską z dużą zawartością jodu oraz po granulowany pieprz – najlepiej kolorową mieszankę, która dodatkowo doda odpowiedniej estetyki daniu.

To pozwoli wydobyć z tychże przypraw najwięcej aromatu i sprawi, że przygotowywane danie rozbłyśnie doskonałą paletą smaku pod każdym względem. Warto więc stosować tę zasadę w kuchni na co dzień i zawsze.