Tak dobrego serka twarogowego jeszcze nie jadłam. Ze zwykłego kefiru można otrzymać takie pyszne cudo.

Ze zwykłego kefiru można zrobić ser bardzo podobny w smaku do fety. Feta to tradycyjny grecki biały ser wytwarzany z mleka owczego z dodatkiem koziego sera.

Ale ponieważ nie jesteśmy w Grecji, będziemy eksperymentować. Można również uzyskać bardzo smaczny produkt, jeśli wiesz, jak go odpowiednio przygotować.

SKŁADNIKI

    • 2 litry kefiru 2% – 2,5 % tłuszczu
    • 3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Wlej kefir na patelnię.

ser kefirowy

Dodaj dwie łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.

ser kefirowy

Kiedy kefir zacznie wrzeć, na jego powierzchni utworzą się bąbelki, masa twarogowa wzrośnie, a surowica pozostanie poniżej. Gdy zaobserwujesz ten proces zdejmij patelnię z ognia.

ser kefirowy

Przygotuj naczynie. Weź głęboką miskę. Połóż na niej durszlak, a na wierzchu podwójnie złożoną tetrę.

ser kefirowy

Połóż białą masę na durszlaku. Następnie poczekaj kilka minut.

ser kefirowy

Zawiń ser w ściereczkę. Dopiero po całkowitym ostygnięciu i oddzieleniu serwatki przenieś ser do lodówki.

ser kefirowy

Po godzinie możesz już go kroić i delektować się jego oryginalnym smakiem. Domowy ser z kefiru jest gotowy.

ser kefirowy

Ten ser z kefiru nadaje się do sałatek, przystawek, a także jako nadzienie do ciast i innych wypieków. Możesz go też po prostu położyć go na chlebie, będzie również pyszny.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!