Szaleńczo pyszne ciasto na szybko: jestem pewna, że zagości u Ciebie na dłużej.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisów na szybkie i pyszne wypieki,  jestem pewna że ten Ci się spodoba!

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 400 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1,5–2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1-1,5 słoika dżemu

PRZYGOTOWANIE

Schłodzone jajka posól i ubij, aż będą puszyste, stopniowo dodawaj cukier.

ciasto biczowe

Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny, a następnie mleko.

ciasto biczowe

Powoli dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj dokładnie aż pozbędziesz się wszystkich grudek. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste.

ciasto biczowe

Formę do pieczenia pokryj pergaminem, posmaruj olejem roślinnym i posyp mąką. Rozłóż połowę ciasta w naczyniu, następnie kolej na dżem lub konfiturę, a później pozostałą połowę ciasta. Wyrównaj powierzchnię łyżką.

ciasto biczowe

Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz ciasto przez 40–45 minut. Smacznego! 

ciasto biczowe

Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem, a gdy deser ostygnie, pokrój na porcje i podawaj do stołu. Aromatyczne nadzienie, piękny kolor, puszyste ciasto – uczta dla żołądka i oczu !

Poczęstuj przyjaciół pysznym domowym ciastem, którego przygotowanie nie zajmie Ci nawet godziny!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!