Przysmaki kulinarne na świecie

Przysmaki kulinarne pieszczą nasze podniebienie, są przekąskami i daniami, które sobie upodobaliśmy, i które tradycyjnie przyrządza się w naszej rodzinie. Nie zawsze jednak wyjątkowe przysmaki światowe, są równie apetyczne co dla osób mieszkających na terytoriach, gdzie są dostępne.

Podam w artykule kilka przykładów niesamowitych przysmaków, którymi się delektują ludzie na świecie. Pierwszym z nich będzie przysmak noszący nazwę durian, jest to owoc, który nie pachnie zbyt zachęcająco, a wręcz odstrasza klientów restauracji, którzy wcześniej nie mieli z nim do czynienia, i go nie spróbowali.

Pachnie, jak mieszanka kilku nietypowych składników jak: terpentyna, świńskie odchody i cebula. Z pewnością wiele osób nie tknęło by tego przysmaku, jednak są ludzie którzy się nim zachwycają, szczególnie Azjaci.

Kolejnym dziwnym przysmakiem, którym zachwycają się ludzie z danego obszaru, to Huitlacoche, który jest wykorzystywany, jako smaczna, ostra przyprawa do potraw meksykańskich.

Owa przyprawa, to nic innego jak grzyb znajdujący się na dojrzewającej kukurydzy.

Huitlacoche, an edible fungus which grows on corn, is on display during a summer festival at Troy Gardens in Madison. The Troy Community Farm grew the huitlacoche as part of partnership research project with UW-Madison, with technical support from the Center for Integrated Agricultural Systems and UW faculty and graduate students including Lydia Zepeda, professor of consumer science; Bill Tracy, professor of agronomy; Camilla Vargas, graduate student in agronomy; and Willow Russell, graduate student in conservation biology and sustainable development.© UW-Madison University Communications 608-262-0067Photo by: Michael Forster RothbartDate: 8/05 File#: D100 digital camera frame 10148

Następnym przysmakiem będzie h·karl, przyrządzony z rekina, który uprzednio jest w specyficzny sposób przygotowywany do zjedzenia.

Bowiem przez kilka tygodni jest po prostu zakopywany w ziemi, co oznacza, że nie jest zbyt świeży, a wręcz zepsuty. Ludzie, którzy byli na tyle odważni, żeby spróbować tego specjału, nie mają zbyt dobrego zdania na temat tegoż przysmaku.