Przyprawy – jak ich używać?

Żadna potrawa nie będzie smakować dobrze, jeśli nie będzie umiejętnie przyprawiona. O tym wie każdy kucharz – nawet ten, który swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął niedawno.

Dlatego też, poświęcimy w tym miejscu kilka zdań zasadom dobrego przyprawiania i dzięki temu postaramy się zrozumieć, jak nie popełnić błędów w kuchni w odniesieniu do kwestii stosowania przypraw.

Pierwszą i najważniejszą zasadą, od której nie wolno odejść jest umiar i rozsądek. Każda przyprawa ma swój smak i aromat, jednakże jeśli chcemy stworzyć dobrze wyważone danie, żadna z tych nut smakowych nie może wyraźnie dominować i przyćmiewać dania.

Pamiętać musimy, że przyprawy mają wydobyć smak z głównego punktu programu, a więc z mięsa, czy też serwowanych przypraw, a nie zdominować paletę kubków smakowych. Nadmiar nie jest więc wskazany.

Ponadto, pamiętać musimy, że nie każda przyprawa pasuje do każdej potrawy. Jeśli nie wiemy, co do czego pasuje, warto na przykład poczytać informacje na opakowaniach, gdzie pojawiają się zalecenia co do stosowania danej przyprawy do konkretnych dań.

A co najważniejsze – należy testować i otworzyć się na paletę smaków, które dostarczyć mogą różne mniej, lub bardziej egzotyczne przyprawy do każdej potrawy na świecie.