Przekąska z cukinii nadziewana serem: nie traci kształtu, nie rozpada się – jest przepyszna

W mojej rodzinie wszyscy są fanami potraw z cukinii. Wraz z nadejściem sezonu warzywnego, prawie codziennie, na naszym stole pojawiają się potrawy właśnie z cukinią w roli głównej!

cukinia zapiekana w piekarniku z serem

Dziś proponuję Ci przygotować lekką i smaczną przekąskę z cukinii nadziewaną serem. Smak warzywa jest bardzo soczysty, lekko chrupiący, a ser nadaje daniu charakteru. Składnik obowiązkowy to koperek, nada aromatu i świeżości.

SKŁADNIKI:

  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • 200 g białego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • koperek do smaku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyj, pokrój na 4 duże kawałki w postaci beczek. Gotuj je 10 minut w osolonej wodzie. Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy 5 minut.

cukinia zapiekana w piekarniku z serem i jajkiem

Posiekaj koperek, ser zetrzyj na tarce, jeśli masz miękki ser to możesz rozgnieść go widelcem. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 180 stopni.cukinia zapiekana w piekarniku z serem

Wyjmij cukinię z garnka, pozwól jej ostygnąć, aby można ją wsiąść w dłonie. Wykonaj płytkie cięcie nożem w okręgu i wyjmij środek łyżką, tak aby dno pozostało nienaruszone. Miąższ cukinii drobno posiekaj.

cukinia zapiekana w piekarniku z serem Adyghe

Połącz w misce z cukinię, ser, koperek, jajka, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i napełnij przygotowaną masą beczki z cukinii.cukinia zapiekana w piekarniku z twarożkiem

Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez 30 minut. Ciesz się delikatną i smaczną przekąską. Smacznego!

cukinia zapiekana w piekarniku z serem

Jeśli nie masz białego sera, możesz zastąpić go np. fetą lub innym ulubionym serem. Zioła i przyprawy możesz również dodawać według swoich upodobań: kolendra, pietruszka, bazylia, czosnek…

pyszna cukinia z serem

Ten przepis przedstawia metodę serwowania w formie beczek, ale można wycinać cukinię np. w postaci łodzi. Posypać je twardym serem na wierzchu, aby otrzymać pyszną rumianą skórkę. Jeśli do farszu dodasz świeże pomidory i drobno pokrojone oliwki, danie okaże się jeszcze bardziej smaczne i pikantne .

W każdym razie ta przekąska nie wymaga dużego nakładu pracy, a okazuje się zaskakująco soczysta i cudownie aromatyczna!

Podziel się tym genialnym przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!