Połączenie mięsa i owoców w daniach

Kubki smakowe Polaków z czasem stają się coraz bardziej otwarte na przyjmowanie nowych smaków i poznawanie szeregu nowości kulinarnych. Okazuje się, że w dziedzinie gastronomii ciągle możemy się spotkać z pewnymi nowościami smakowymi, które do tej pory nie były nam znane.

Okazuje się, że pewną nowością dla smakoszy, zwłaszcza tych którzy sa przyzwyczajeni dla tradycyjnej polskie kuchni, mogą być przede wszystkim dania mięsne, które łączy się z owocami. Okazuje się, że połączenie smaku mięsa orz owoców stwarza bardzo interesujący efekt smakowy, który jednak nie każdemu i nie zawsze odpowiada.

Z tego też względu przy podawaniu mięsa przyrządzonego na słodko warto jest się zastanowić czy ma się przed sobą gości otwartych na rożnego typu nowości i gotowych od ich wypróbowania czy też ma się do czynienia raczej z grupą konserwatystów, jeżeli chodzi o jedzenie.

Jednym z najbardziej typowych połączeń specyficznego smaku mięsa oraz owoców może być schab ze śliwką. Przygotowanie takiego schabu jest dość proste. Polega to przede wszystkim na tym, że w dużym kawałku schabu wydrążyć należy dziurę. Następnie do tej dziury wtyka się śliwki suszone całość piecze się w piekarniku aż di uzyskania przez mięso pożądanej miękkości.

Może się również zdarzyć tak, że przed nadzianiem mięsa śliwką mięso trafi jeszcze do marynaty, dzięki czemu podczas pieczenia będzie ono miało bardziej wyrazisty smak i aromat.