Biorę 3 półlitrowe słoiki na kilogram owoców. Nawet sąsiedzi wychwalają moje śliwki na osiedlu.

Suszone warzywa i owoce to jeden ze sposobów przygotowywania żywności na zimę. Suszone na słońcu śliwki są bardzo łatwe do przygotowania.

To tani i smaczny przysmak, który może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych gości.

Są przygotowywane w lecie z domowych owoców. Miękkie i soczyste śliwki są idealne do tego dania. Wszystko, czego potrzebujesz to słoiki, piekarnik i zamiłowanie do eksperymentów!

Suszone śliwki czosnkowe

śliwki czosnkowe

Składniki

  • 40 śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Umyj śliwki, pozbądź się pestek. Przykryj blachę pergaminem. Połóż obrane śliwki. Posyp solą, cytryną i czarnym pieprzem. Piecz przez 2,5 godziny w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni, z lekko otwartymi drzwiami.

Następnie ułóż śliwki w słoikach. Na pierwszej warstwie śliwek połóż pokrojony w cienkie talerze czosnek. Dalszą część  śliwek posyp tymiankiem i kolendrą. Powtarzaj warstwy, aż napełnisz cały słoik. Wlej mieszaninę słonecznika i oliwy z oliwek. Zamknij szczelnie pokrywkę i pozostaw w lodówce na dwa dni.

Miękkie suszone śliwki

pyszne śliwki

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • 35 g czosnku
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 20 łyżek nierafinowanego oleju słonecznikowego
  • 20 łyżek rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka włoskich ziół
  • 0,25 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 szczypty suszonej bazylii

Przygotowanie

Umyj śliwki i usuń pestki. Przykryj dwie blachy do pieczenia pergaminem. Połóż na nich śliwki. Posól, posyp papryką i bazylią. Piecz śliwki na 2 poziomach przez 2,5 godziny w rozgrzanym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Po godzinie i 20 minutach zamień miejscami blachy do pieczenia.

Wysterylizuj słoiki. Na spodzie każdego ułóż kilka cienkich plasterków czosnku. Następnie warstwę śliwek. Posyp przyprawą włoskich ziół do smaku i mieloną papryką. Powtarzaj warstwy, aż napełnisz słoik. Jeśli to pół litrowy słoik, wlej 1 łyżkę octu.

Następnie dodaj 8 łyżek różnych olei. Śliwki muszą być całkowicie pokryte olejem. Włóż gotowy produkt na dwa dni do lodówki.

Jeśli spodobały Ci się te przepisy – udostępnij je na facebooku znajomym!

 

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!