Przepisy z jabłkami w piekarniku w roli głównej – niskokaloryczny jesienny deser

Diety oparte na pieczonych jabłkach są bardzo popularne wśród celebrytów. Nawet jeśli nie przestrzegasz ścisłej diety, ale po prostu kochasz smak jabłek zapoznaj się z naszymi przepisami z ich wykorzystaniem. 

Staraliśmy się zbierać najsmaczniejsze przepisy na pieczone jabłka. Ponadto dania te są również bardzo pożywne i oczywiście smaczne.
 

Jabłka ze śliwkami i kwaśną śmietaną

pieczone jabłka

Składniki

  • 50 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 5 jabłek

Przygotowanie

Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą na około 15 minut, a następnie drobno posiekaj i wymieszaj ze śmietaną i cukrem. W jabłkach odkrój wierzchołki, wydrąż rdzeń.

Wyłóż blachę do pieczenia folią i połóż na niej jabłka. Nafaszeruj je suszonymi śliwkami ze śmietaną i cukrem. Piecz deser przez pół godziny w 180 stopniach.

Karmelowe jabłka

piec jabłka

Składniki

  • 7 jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki
  • 330 g brązowego cukru
  • 115 g masła
  • 100 g białego cukru

Przygotowanie

Obierz jabłka ze skórki i wydrąż rdzeń, pokrój je na dużą kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj łyżkę cynamonu, sól, 2 łyżki mąki i 220 g brązowego cukru. Wymieszaj wszystko i ułóż w formie.

Pokrój masło na małe plasterki i wymieszaj z pozostałą mąką, białym cukrem, brązowym cukrem i cynamonem. Przykryj jabłka równomiernie tą mieszanką.

Piecz deser przez 40–45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.  Lekko ostudź przed podaniem. Możesz dodać do nich gałkę lodów.

Jabłka z owsianką i orzechami

owsiane pieczone jabłka

Składniki

  • 4 jabłka
  • 120 g masła
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Odetnij wierzch jabłek, wydrąż rdzeń. Wymieszaj miękkie masło z płatkami owsianymi, cukrem, posiekanymi orzechami włoskimi, cynamonem, gałką muszkatołową i szczyptą soli.

Napełnij jabłka tym nadzieniem. Umieść je w naczyniu do pieczenia i przykryj folią. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez pół godziny. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 20 minut.

Jabłka z twarogiem i bezą

pieczone jabłka z bezą

Składniki

  • 4 jabłka
  • 0,5 banana
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 białko jajka

Przygotowanie

Odkrój wierzchołki jabłek, wytnij rdzeń i połóż owoce na blasze do pieczenia. Wymieszaj twaróg z bananem na gładką masę. Napełnij jabłka tą mieszanką i posyp je łyżką cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 10 minut.

Ubij białko mikserem. Dodaj do niego pozostały cukier. Ułóż powstały pianę na wierzchu każdego jabłka. Piecz w 120 stopniach przez kolejne 15–20 minut.

Co ciekawe, pieczone jabłka wcale nie tracą swoich korzystnych właściwości. Oczywiście potrawy z cukrem nie będą dietetycznymi, ale takie potrawy będą doskonałym pożywnym śniadaniem dla osób lubiących zdrowo się odżywiać.

Podziel się tymi genialnymi przepisami ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!