Miekkie i bardzo apetyczne paszteciki z kapustą bez jajek. Uwielbiam to nadzienie.

Zapraszam Cię dziś do przygotowania miękkich i bardzo apetycznych pasztecików drożdżowych. Ich nadzienie może być dowolne, my wybraliśmy nasze ulubione, kapustę.

SKŁADNIKI CIASTA

  • 450 g mąki
  • 260 ml wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

placki z przepisem na kapustę

SKŁADNIKI NADZIENIA:

  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki i koperku
  • 5 łyżek oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj wcześniej przesianą mąkę z solą i suchymi drożdżami.

kotlety z kapusty szybko

Stopniowo wlej wodę i mieszaj, aż ciasto będzie miękkie i jednolite.

Włóż ciasto do nasmarowanej olejem miski, przykryj i zostaw do wyrośnięcia.

W międzyczasie posiekaj cebulę i kapustę.

placki z kapustą w piekarniku

Podsmaż cebulę na oleju na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowa.

smażone placki

Dodaj posiekaną kapustę i podsmaż na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Dodaj czerwoną mieloną paprykę, suszoną miętę, wymieszaj.

Przykryj pokrywką i duś przez chwilę.

Na koniec dodaj posiekane zioła, wymieszaj, spróbuj i wyłącz ogień.

Posyp stół mąką, ugnieć ciasto, podziel na małe kawałki.

Rozwałkuj je w cienkie okrągłe placki i rozłóż na każdej łyżkę nadzienia.

przygotowujemy placki z kapustą

Uformuj placki wielkości dłoni.

ciasta z kapustą drożdżową

Smaż paszteciki po obu stronach na gorącym oleju.

smażone ciasto drożdżowe z kapustą

Ułóż gotowe na papierowej serwetce.   W ten sposób można przygotować paszteciki z dowolnym nadzieniem. Kapusta, twaróg z ziołami, jajka, ziemniaki – za każdym razem uzyskasz nowy smak!

Do ciasta dodaj trochę cukru i przygotuj  placki z twarogiem, makiem, dżemem, jabłkami czy jagodami! Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!