Orzechowiec – Prosty w wykonaniu, smaczny i efektowny. Zakochacie się w tym cieście

Dzisiaj zapraszam Was na prosty i szybki w przygotowaniu przekładaniec, do którego składniki znajdziesz w niemal każdym sklepie. Do tego ciasto jest niezbyt drogie i pyszne. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagającego gościa. Do porannej i popołudniowej kawki poleca się orzechowiec!

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g pokruszonych biszkoptów
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki 30%

Gdy ciasto ostygnie, musimy przekroić je na dwie części. Na jedną połowę...
SOURCE: NOSALTY

Zacznij od przygotowania ciasta. Do jednej miski wbij białka, do drugiej żółtka. Żółtka utrzyj z połową cukru pod koniec ubijania dodając olej, orzeszki, pokruszone biszkopty i proszek do pieczenia. Ubij białka z drugą połową cukru i wymieszaj ją delikatnie z masa żółtkową.

Blache o wymiarach 40×28 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nia ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i piecz około 8-10 minut. Po ostygnięciu przekrój ciasto na dwie części.

W czasie stygnięcia ciasta przygotuj krem. Zagotuj 500 ml mleka, resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, żółtkami i cukrem.

Do gotującego sie mleka wlej masę z mleka i budyniu, i  gotując na małym ogniu, mieszaj do uzyskania gęstego kremu.

Osobno roztop masło i dodawaj łyżkami do masy budyniowej za każdym razem dokładnie mieszając.

Ostudzoną, ale nie zimną masę wyłóż na chłodny blat ciasta i przykryj drugim. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno (jeśli lubisz słodsze ciasta możesz dodać do niej cukier waniliowy).

Ubitą śmietanką posmaruj górę ciasta i udekoruj startą czekoladą. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by ciasto stężało. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!