Pikantne, marynowane pomidory. Zjesz raz, będziesz robiła codziennie.

Pikantne, marynowanie przekąski uzupełniają idealnie symfonię smaku dań głównych: marynowane ogórki, pomidory, papryka wyglądają bardzo harmonijnie na stole.

W przeciwieństwie do czerwonych marynowanych pomidorów, zielone pomidory nie tylko zachowują swój kształt, ale także są bardzo zdrowie. Nawet po obróbce cieplnej mają nadal korzystny wpływa na cały organizm.

Zielone pomidory zawierają substancje lecznicze, które osłabiają procesy zapalne, zapobiegają zakrzepicy, pomagają w utracie wagi i poprawiają samopoczucie.

Powiem Ci, jak szybko możesz przygotować pyszne, pikantne pomidory dla siebie i swoich domowych smakoszy.

SKŁADNIKI

  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 3 litry wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 150 ml octu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 marchewka
  • 1 ostra papryka

zielone pomidory zszywające

PRZYGOTOWANIE:

Obierz marchewki i czosnek. Umyj zielone pomidory.

Paprykę, marchewkę i czosnek zmiel w maszynce do mięsa lub użyj blendera.

Dodaj cukier, sól do wody i zagotuj. Dodaj ocet do już wrzącej wody, wymieszaj i usuń marynatę z ognia.

W pomidorach wykonaj głębokie nacięcia na nadzienie.

Wymieszaj ziele angielskie i olej roślinny, włóż tą mieszankę do nacięć zrobionych na pomidorach.

Połóż pomidory w wysterylizowanych słoikach. Zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki pokrywką i gotuj w kąpieli wodnej przez 10 minut od zagotowania wody.

Przygotowanie pikantnych pomidorów zajmuje nie więcej niż pół godziny, a okazują się bardzo smaczne. Pomidory można marynować w inny bardzo ciekawy sposób, krojąc je np. na cienkie kawałki . G

Jeśli podoba Ci się przepis, udostępnij go znajomym w mediach społecznościowych.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!