Magia ziół – zastosowanie świeżych ziół w kuchni

Jedną z najważniejszych grup przypraw, jakie dostępne są w świecie kulinariów są bez wątpienia zioła. I choć wielu niedoświadczonym wydawać się może, że większość prezentuje sobą podobny smak, to prawda jest zupełnie inna.

Umiejętnie użyte zaś zioła, mogą znacząco poprawić smak każdej potrawy, którą zdecydujmy się przyrządzić w kuchni. A by efekt był najlepszy z możliwych, warto zastosować zasadę zastępowania ziół suszonych tymi świeżo posiekanymi.

Dziś w każdym hipermarkecie bez problemu kupimy doniczki z różnego rodzaju ziołami takimi, jak bazylia, oregano, kolendra, mięta, majeranek, czy też tymianek i rozmaryn. W związku z tym, możemy sobie stworzyć domową kolekcję, która będzie cieszyć jednocześnie oko i podniebienie.

Takie świeżo posiekane zioła dodadzą niezwykłego aromatu każdej potrawie. Pamiętać jednak musimy, że by się tak stało, muszą być dodane do dania tuż przed jego serwowaniem.

Gdy bowiem taką siekaną bazylię, czy tez oregano dodamy na początku powstawania sosu pomidorowego, jej aromat szybko stłumi się przez inne elementy i rozgotuje.

Ale, gdy zioła dobrze posiekane dodamy na kilka minut przed zakończeniem gotowania, efekt będzie piorunujący i zaskoczy pod każdym względem.