Leniwa lasagne: prosty sposób na zrobienie pysznego soczystego dania

„Leniwa” lasagne jest przygotowywana szybko i z minimalnego zestawu produktów, co ciekawe od standardowej wersji tego dania różni się przede wszystkim tym, że jest przygotowywana na bazie placków tortilli!

Cieszę się, że mogę podzielić się z Tobą tym przepisem. Ostrzegam: ta lasagne jest niebezpieczna, ponieważ nie możesz się od niej oderwać, dopóki nie zjesz wszystkiego!

SKŁADNIKI:

  • 3 placki tortilli
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g twardego sera
  • sól, pieprz, zioła, gałka muszkatołowa do smaku

Lasagne z mielonym mięsem w piekarniku

Lavash Lasagna

PRZYGOTOWANIE:

Usmaż mięso mielone na patelni na oleju roślinnym przez krótki czas, około 4 minut. Następnie je posól i pieprz. Umieść gotowy farsz z sokiem na talerzu, aby ostygł.

Lasagne w piekarniku z mięsem mielonym

Pokrój cebulę i pomidory w małą kostkę i usmaż na tej samej patelni. Na koniec dodaj trochę ziół. Umieść gotowe warzywa na talerzu.

lasagne w piekarniku z chlebem pita

Aby zrobić sos beszamelowy, wlej mleko do rondla, dodaj przesianą przez sito mąkę. Zagotuj sos, ciągle mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Po podgrzaniu sos powinien zgęstnieć.

lasagne mięsna w piekarniku

Umieść jeden placek tortilli w natłuszczonej blasze do pieczenia. Rozłóż część mięsa mielonego w formie ale niezbyt grubo.Możesz przyciąć arkusze dokładnie w takim kształcie jak blacha.

Ale ponieważ jest to naprawdę leniwa lasagne, po prostu zawiń każdą warstwę na górę nadzienia.

smaczna lasagne w piekarniku

Na to dodaj 3-4 łyżki sosu beszamelowego i trochę tartego sera. Przykryj warstwę kolejnym plackiem tortilli.

prosty przepis lasagne w piekarniku

Kolejna warstwa to smażone warzywa i kolejna tortilla. Kolejno mięso, ser i sos. Takich warstw możesz zrobić dużo, aż skończy się nadzienie. Mi wystarczyło na 3 warstwy.

domowa lasagne w piekarniku
mielona lasagne w piekarniku

Wylej pozostały sos na ostatnią warstwę, równomiernie rozprowadź po powierzchni i posyp startym serem. Następnie włóż lasagne do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

lasagne mięsna w piekarniku
prosta lasagne w piekarniku

Poczekaj chwilę, aż lasagne ostygnie i pokrój na kawałki. Smacznego! 

Możesz zmieniać kompozycję według własnego uznania, na przykład wymienić farsz na grzybowy. Mam nadzieję, że taka prosta receptura zainspirowała cię do przygotowania tego wyśmienitego dania .

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!