3 świetne przepisy na rodzinny obiad. Dzieci proszą o częstsze gotowanie tych „gigantycznych klopsików”

Kufta to danie mięsne popularne na Bliskim Wschodzie i w Azji Południowej. Składa się z kulek lub podłużnych płaskich kotletów z mięsa mielonego, które są gotowane w bulionie, pieczone lub smażone .

Przepisów na te danie jest wiele (w samej Turcji jest ich prawie 300), co wynika z wielowiekowej historii i różnic regionalnych.

Głównym składnikiem jest jagnięcina lub wołowina . Ale możesz eksperymentować z dowolnym innym mięsem.

Izmir kufta

Izmir Kufta

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 1 łyżka sosu adżika ( możesz zrobić go samodzielnie z przepisu na naszej stronie)
  • 150 ml wody
  • 1 papryczka chilli
  • 2 pomidory
  • 200 g bułki tartej
  • sól do smaku
  • przyprawy (suszona mięta, kminek, czarny pieprz) do smaku
  • olej do smażenia

Przepisy Kufta

Przygotowanie

Drobno posiekaj jedną cebulę i natkę pietruszki. Namocz miękki kawałek białego chleba wodą i pozostaw w niej na kilka minut, po czym odciśnij nadmiar płynu.

Dodaj cebulę, pietruszkę i bułkę tartą oraz odciśnięty chleb do mielonego mięsa. Posyp solą i przyprawami, dobrze wymieszaj.

Z masy uformuj kulki, przenieś je na formę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15-20 minut.

Pokrój ziemniaki na duże kawałki, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor. Osobno usmaż drugą cebulę, pokrojoną w małą kostkę. Dodaj adjikę i wodę do cebuli.

Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj do niej smażone ziemniaki i cebulę, a także pokrojone pomidory i paprykę chili. Ponownie włóż blachę do piekarnika, obniżając temperaturę do 200 stopni. Piecz kolejne 20 minut.

Kufta smażona

Wołowina kyufta

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • 300 g bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • głęboko smażony olej roślinny

Przygotowanie

Drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Zetrzyj ziemniaki. Ubij jajko solą i pieprzem. Przygotowane składniki wymieszaj z mięsem mielonym.

Z powstałej masy uformuj  kulki wielkości małej cytryny. Obtocz je w bułce tartej i smaż na głębokim oleju, aż uzyskasz złoty kolor.

Połóż gotowe kufty na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj danie ze świeżymi warzywami i ziołami.

Kufta z pieca

Kufta w piekarniku

Składniki

  • 250 g wołowiny
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 30 ml czerwonego wina
  • 25 g masła
  • sól do smaku
  • przyprawy (kminek, kminek, cynamon, papryka, ziele angielskie) do smaku

Przygotowanie

Przemiel mięso, cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa. Przypraw mięso mielone przyprawami i solą. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Dobrze wymieszaj.

Z uzyskanej masy uformuj kulki o wadze około 50 g. Połóż je w natłuszczonej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Przygotuj sos: wymieszaj czerwone wino z koncentratem pomidorowym i miękkim masłem. Zalej kulki mięsne z tym sosem i piecz przez kolejne 7-8 minut. Gotowe!

Który przepis spodobał Ci się najbardziej? Podziel się nimi również z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!