Mój wujek przywiózł z Niemiec przepis na te przepyszne kiełbaski. W mojej rodzinie króluje od lat.

Fricandele są najbliższymi krewnymi naszych klopsików, tylko w kształcie cygara. Kiełbaski z mięsa mielonego są bardzo popularne w Belgii, Holandii i Niemczech, a jeśli nadasz kiełbaskom kulisty kształt, trudno je odróżnić od klopsików.

Oprócz bazy mięsnej w skład frikandely wchodzą także warzywa, cebula i przyprawy, a doświadczeni szefowie kuchni zalecają dodawanie do potrawy mielonego mięsa z kilku rodzajów mięsa – ta sztuczka sprawi, że gotowe kiełbasy będą wielokrotnie smaczniejsze.

domowe kiełbaski

Gotowanie ich wcale nie jest trudne, a wręcz jest to czysta przyjemność! Dziś zdradzę Ci jak zrobić domowe kiełbaski sto razy lepsze niż kupne!

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 3 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa, kolendra i kardamon do smaku
  • masło do smażenia
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Mięso zmiel dwukrotnie. Jeśli używasz kupnego mięsa mielonego, zmiel go ponownie.

domowe kiełbaski bez wnętrzności

Drobno posiekaj cebulę i przemiel ją przez maszynkę do mięsa. Następnie posiekaj czosnek i natkę pietruszki.

Sól z przyprawami zmiel w moździerzu. Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawy i otręby. Dokładnie wymieszaj farsz, a następnie włóż go do lodówki na 1 godzinę.

Do maszynki do mielenia mięsa przykręć specjalną dyszę do kiełbas, aby uzyskać długie i cienkie kiełbaski, możesz też po prostu uformować je w dłoniach.

Umieść kształtne kiełbaski w zamrażarce, aby lekko zamarzły. Nawiasem mówiąc, kiełbaski mogą być przygotowane, zamrożone i we właściwym czasie do smażenia i dopiero wyjęte.

Jest to bardzo pomocne gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście.
zawinięte domowe kiełbaski

Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj niewielką ilość oleju i smaż kiełbaski po obu stronach.

domowe kiełbaski do smażenia

Następnie wlej wino na patelnię, i smaż w nim kiełbaski dopóki wino nie wyparuje. Gotowe, smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!