Kiedy raz spróbowałam je u sąsiadki, zrobiłam od razu 15 słoików na kilka miesięcy.

W mojej rodzinie przygotowywanie tych jabłek stało się tradycją. Chodzi nie tylko o to, że wszyscy lubią ich smak, ale także, że jest to najlepsza profilaktyka osteoporozy i różnego rodzaju infekcji w organizmie. 

Dzieje się tak, ponieważ jabłka zawierają duże ilości wapnia i kwasu askorbinowego.

co ugotować namoczone jabłka

Owoce te dobrze zjeść przed głównym posiłkiem, ponieważ pobudzają apetyt i dzięki nim poprawia się trawienie. Najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest to, że proces ich przygotowania nie zajmuje dużo czasu i wysiłku.

SKŁADNIKI

  • 2 kg małych jabłek
  • 3 litry wody
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki soli
  • liście winogron i porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka dobrze umyj i włóż w dużą emaliowaną miskę.

szybki przepis na pieczone jabłka

W rondlu wymieszaj sól, cukier, miód i wodę, zagotuj. Po usunięciu z ognia i natychmiast zalej mieszanką jabłka.

Dodaj liście winogron i porzeczki.

Połóż na górze jabłek np. deskę do krojenia a na niej coś ciężkiego. Pozostaw jabłka na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.

Ostatnim etapem będzie umieszczenie jabłek w sterylizowanych słoikach i zalanie ich marynatą.

Jabłka możesz przechowywać w słoikach przez wiele miesięcy.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!