Rewelacyjny smak. Gołąbki pod pierzynką – Wasze ulubione danie w nowej pysznej odsłonie.

Gołąbki pod pierzynką, to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane gołąbki idealnie sprawdzą się też na święta lub przyjęcia.

Goście z pewnością docenią ich smak. Koniecznie wypróbuj przepis i zachwyć swoich bliskich i znajomych nową wersją tradycyjnego dania.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 30 g śmietany 18%
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 g koperku
  • 15 g natki pietruszki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę dzielimy na liście i sparzamy je wodą. Można też włożyć kapustę w całości na 5-10 minut do mikrofalówki.

Ryż gotujemy na półtwardo. Drobno posiekaną cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy na patelni, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, cebulę i marchewkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.

Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki układamy jeden obok drugiego w wysmarowanej olejem formie do pieczenia. Do blaszki wlewamy wodę i przykrywamy całość folią aluminiową. Blaszkę z gołąbkami wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!