Egzotyczne składniki – używaj ich z głową
Wielu z nas lubi różnego rodzaju eksperymenty w kuchni. I rzeczywiście, postawa taka jest bardzo budująca, ponieważ dzięki niej możemy się z powodzeniem otworzyć na nowe smaki oraz egzotyczne składniki, które poszerzają paletę doznań związanych z aromatami na języku.
Aby jednak miało to sens, egzotycznych składników używać należy w przemyślany sposób – tak, by dały odpowiednie aromaty, ale nie zdominowały głównego dania. Dotyczy to zarówno egzotycznych przypraw, jak i owoców, czy też innych tego typu elementów.
Pamiętać warto, że gdy pierwszy raz korzystamy z nowego składnika, warto go spróbować, zanim dorzucimy do mięsnej potrawki, ryżu, czy tez warzyw. Zastanówmy się, jak ten smak może się skomponować z paletą smaku znajdującą się już w środku.
To pierwszy test, którego powinniśmy dokonać. Potem, warto również nieco poczytać o tym, co chcemy dodać do potrawy, by wzmocnić jej aromat. Czasem porady praktyczne, co do sposobu obrania danego składnika, czy też jego podania mogą być kluczowe dla uzyskania odpowiedniego efektu.